Wat kost een goede boekhouder?
Een boekhouder komt niet zelf aan je deur kloppen. Je moet zelf op zoek gaan naar een degelijke dienstverlening, naar eentje die je alles erop en eraan kan bieden en dit liefst zelfs aan een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding. Maar aan welke kosten kan je je verwachten? En hoe worden deze dan precies berekend? Je leest het hieronder.
Eerst en vooral: waarom zou je niet zelf boekhouden?
Wanneer je je zoektocht begint naar een goede boekhouder, zal je al snel merken dat deze je een mooie duit zal kosten. Dus de vraag zal zich al snel voordoen: waarom zou je niet zelf aan het boekhouden gaan? Het antwoord hierop is niet eenzijdig. Alleen al de vraag "welke bedrijfsvorm zou ik kiezen?" is er ééntje die de meeste ondernemers zelf niet goed kunnen beantwoorden. Een expert is met andere woorden zinvol en handig!
Enerzijds dient gezegd te worden dat zelf boekhouden ook niet gratis is. Klinkt dit raar? Wen er maar aan, want het is niets dan de waarheid. Boekhouden kost namelijk tijd en het gezegde time is money is niet voor niets ter wereld gekomen. De tijd dat je zou spenderen aan je boekhouding – is dit is heel wat – verlies je aan je core business. Met andere woorden: de tijd die je niet kan spenderen aan de essentie van je zaak is letterlijk a waste of money.

Net zoals het vaak interessanter is om een professioneel webbureau in dienst te nemen om je website te bouwen zo heeft het kiezen voor een goede boekhouder ook meer voordelen dan nadelen. Niet alleen omdat het werk uit je handen wordt genomen, maar vooral ook omdat zijn ervaring en kennis en een objectieve blik van buitenaf helpt om de financiële van je bedrijf te doorzien en waar nodig advies te geven. Daardoor betaalt de kost van een goede boekhouder uiteindelijk zichzelf terug.
De ene accountant is de andere boekhouder niet.
Let hierbij vooral op de woorden accountant en boekhouder. Dit zijn namelijk twee geheel verschillende begrippen. Een accountant heeft een hogere opleiding genoten dan een boekhouder, waardoor de kosten voor de eerste vanzelfsprekend hoger liggen dan de kosten van de tweede. Kleinere bedrijven zijn gebaat bij een boekhouder, die ervoor moet zorgen dat alles correct verloopt. Grotere bedrijven zijn dan weer beter af met een accountant, die een heleboel meer voor zijn rekening neemt.
Er bestaan bovendien ook twee types van accountants. Enerzijds is er de RA-accountant, die universitair geschoold is en meestal zijn diensten aanbiedt aan grotere bedrijven. De AA-accountant anderzijds beschikt over iets minder specifieke vakkundigheid, aangezien deze een lagere opleiding heeft genieten. Deze werkt grotendeels dan ook voor kleinere bedrijven.
Een nog groter verschil tussen een accountant en een boekhouder is dat de boekhouder zich beperkt tot de samenstellende functionaliteiten, terwijl accountants capabel zijn om een verklaring af te leggen betreffende de betrouwbaarheid van je bedrijfsgegevens.
Besparen? Het kan!
Ben je op zoek naar een goede boekhouder? Vraag dan verschillende offertes op om de prijzen te vergelijken. Heb je er eentje voor ogen? Maak dan duidelijke afspraken vooraf met betrekking tot de prijs en leg dit schriftelijk vast. Maar tot dan: ga vooral op zoek naar eentje die bij je bedrijfsgeest past!